Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarom zit hier een verschil tussen?

Hallo daar,
Onderwerp: Op nul herleiden

Waarom is
60a - a2 = 500
0 = a2 - 60a + 500
...en niet 0=a2 -60a -500
Graag wil ik hier nadere uitleg over!;)

En waarom is het:
x2 - 15x = 16
x2 - 15x - 16 = 0
...en niet
x2 -15x +16 =0
Alvast bedankt voor de moeite;))

Ezra
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 19 juni 2016

Antwoord

Bij $60a-a^2=500$ breng je $60a$ en $-a^2$ naar de andere kant. Dat wordt dan $-60a$ en $a^2$, je houdt dan links niks over en die $500$ blijft wat het was. Je krijgt dan:

$60a-a^2=500$
$0=a^2-6a+500$

Als je bij $x^2-15x=16$ die $16$ naar de andere kant brengt wordt het $-16$. Je krijgt daarom:

$x^2-15x=16$
$x^2-15x-16=0$

Helpt dat?

WvR
zondag 19 juni 2016

 Re: Waarom zit hier een verschil tussen? 

©2001-2024 WisFaq