Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 82157 

Re: Re: Welke reële getallen P geven geen snijpunten X-as

Bedankt voor de reacties! Ik zag hem inderdaad vandaag ook, gisteren iets te lang naar cijfers zitten staren ben ik bang.

Vandaag met 'frisse' ogen kom ik echter nog steeds niet uit de volgende vraag.. Graag nog 1 keer hulp?

Vind raakpunt X-as voor:
f(x)=(p+1)x2-px-1

Dat wil zeggen D=0, hiervoor doorloop ik de volgende stappen, maar gaat ergens iets mis:
D=-p2-4·(p+1)·-1
D=-p2-(4·(p+1)·-1)
D=-p2-((4p+4)·-1)
D=-p2-(-4p-4)
D=-p2+4p-4

-p2+4p-4=0
x=(-4±√(42-4·-1·-4))/-2=2
P=2, terwijl er -2 uit zou moeten komen.

Randy
Student universiteit - woensdag 11 mei 2016

Antwoord

Voor f(x)=(p+1)x2-px-1 geldt:

a=p+1
b=-p
c=-1

D=b2-4ax=(-p)2-4(p+1)·-1=p2+4p+4

p2+4p+4=0
(p+2)2=0
p=-2

Waar het mis gaat? Basisvaardigheden en dan met name het gebruik van haakjes en 't haakjes wegwerken.

(-p)2=p2
-(-4p-4)=4p+4

Helpt dat?

TIP
Leer kwadraatafsplitsen. Dat is zo handig...

WvR
woensdag 11 mei 2016

 Re: Re: Re: Welke reële getallen P geven geen snijpunten X-as 

©2001-2024 WisFaq