Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsfuncties met reële exponenten

Hallo

Ik heb een vraagje i.v.m. machtsfuncties met reële exponenten a.

Dit gaat volgens mijn handboek als volgt:
y=x^a=e^(lnx)^a=e^(a·ln x)

Hoe komt men echter tot bovenstaande gelijkheden? Waarom is x^a=e^(lnx)^a?

Groetjes
Liese

Liese
3de graad ASO - donderdag 21 april 2016

Antwoord

Hallo Liese,

Bedenk eerst: eln(x)=x

Dit volgt uit de definitie van een logaritme: ln(x) is de exponent waartoe je e moet verheffen om x te krijgen. Dit is precies wat hierboven gebeurt: we verheffen e tot de macht ln(x), dat moet x opleveren.

Conclusie: eln(x) is een wat ingewikkelde manier om x te schrijven.

Dit passen we toe op xa:

Vervang x door eln(x):

xa = (eln(x))a

Hierna passen we een rekenregel toe:

(pq)r = pq·r

Met:
p=e
q=ln(x)
r=a

Dit levert op:

(eln(x))a = eln(x)·a

OK zo?

GHvD
donderdag 21 april 2016

 Re: Machtsfuncties met reële exponenten 

©2001-2024 WisFaq