Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptotisch gedrag rationale functie

Hoi

Ik ben een beetje in de war wat het asymptotisch gedrag van rationale functies betreft. Ik heb in de klas geleerd over echt en onecht gebroken rationale functies.

Bij echt gebroken rationale functies leerden we dat deze steeds een HA hebben voor y=0.

Bij het bekijken van de onecht gebroken rationale functies hebben we via euclidisch delen de onecht gebroken rationale functie herleid tot een gekend probleem, nl. een echt gebroken rationale functie:

[(1/2)x3-(3/2)x+1]/[x2+3x+2]=(1/2)x-(3/2)+[(2x+4)/(x2+3x+2)]

Hierbij kwamen we tot de conclusie dat de onecht gebroken rationale functie een SA heeft voor y=(1/2)x-(3/2).

De leerkracht zei echter dat deze onecht gebroken rationale functie geen HA voor y=0. Waarom niet? We hebben de onecht gebroken rationale functie toch opgesplitst in een SA en een echt gebroken rationale functie die altijd een HA heeft voor y=0?

Groetjes
Liese

Liese
3de graad ASO - zondag 10 april 2016

Antwoord

Vraag je eens af of de grafiek van een functie een SA en een HA kan hebben aan dezelfde kant?

MBL
zondag 10 april 2016

 Re: Asymptotisch gedrag rationale functie 

©2001-2024 WisFaq