Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tabel parabool

Goedemiddag,
Kunt u aub helpen met de volgende vraag:
De tabel hoort bij de formule y=x2, als x=-3 is hoeveel is dan Y?
De tabel hoort bij de formule y=-x2, als x=6 is hoeveel is dan Y?
Mijn vraag is wanneer je de 3 en 6 tussen haakjes moet doen en wanneer niet.

Met vriendelijke groet,
Maria

maria
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 5 maart 2016

Antwoord

Gegeven $y=x^2$. Als $x=-3$ dan krijgt je:

$y=(-3)^2=9$

Je kunt niet $-3^2$ schrijven omdat dat niet het kwadraat is van $-3$ maar het tegengestelde van $3^2$.

$-3^2=-9$
$(-3)^2=9$

Gegeven $y=-x^2$. Als $x=6$ dan krijg je:

$y=-6^2=-36$ of $y=-(6)^2=-36$

Gegeven $y=-x^2$. Als $x=-2$ dan krijg je:

$y=-(-2)^2=-4$

Het heeft dus alles te maken met de volgorde van bewerkingen. Hopelijk helpt het...

WvR
zaterdag 5 maart 2016

 Re: Tabel parabool 

©2001-2024 WisFaq