Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 77740 

Re: Re: Partiële afgeleide

Waar komt die ln(x) vandaan? en hoe maak ik dan de fxy (x,y) en fyx (x,y)?

Loes
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 1 maart 2016

Antwoord

Had je gezien dat er een link bij stond? Bij de partiële afgeleide naar $y$ beschouw je $x$ als een constante. Met $y$ als de variabele heb je te maken met een exponentiële functie. De afgeleide daarvan is 'iets' met ln(...).

Zullen we dan nog maar een keer?

$
\eqalign{
& f(x,y) = x^y \cr
& f_x (x,y) = yx^{y - 1} \cr
& f_{xy} (x,y) = 1 \cdot x^{y - 1} + y \cdot x^{y - 1} \cdot \ln (x) \cr
& f_{xy} (x,y) = x^{y - 1} + y \cdot x^{y - 1} \cdot \ln (x) \cr
& en\,\,ook... \cr
& f_y (x,y) = x^y \cdot \ln (x) \cr
& f_{yx} (x,y) = yx^{y - 1} \cdot \ln (x) + x^y \cdot \frac{1}
{x} \cr
& f_{yx} (x,y) = yx^{y - 1} \cdot \ln (x) + x^{y - 1} \cr}
$

Ik vind het leuk...

WvR
dinsdag 1 maart 2016

©2001-2024 WisFaq