Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnen construeren

hoe contrueer je de raaklijn met een parabool in een gegeven punt.
Voorbeeld f(x)=x2
Geef de vergelijking voor de raaklijn in het punt P (1,1)
Hoe gaat dit algemeen in z'n werk?
Dank je,
Ruben

Ruben
2de graad ASO - woensdag 19 februari 2003

Antwoord

om de vergelijking van een lijn op te kunnen stellen, heb je twee gegevens van die lijn nodig:
een punt op de lijn, P(xP, yP),
en de richtingscoefficient, m

de vergelijking van de lijn luidt dan:
(y-yP)=m.(x-xP)

je punt P is (1,1)
nu alleen nog de rico.
Dit doe je met behulp van de afgeleide van f(x).
Zoals je weet geeft de afgeleide van een functie de steilheid van de raaklijn in een punt met x-coordinaat x op de grafiek van f.

f'(x)=2x
dus f'(1)=2 en dit is de rico. De raaklijn moet immers per definitie dezelfe rico als de kromme hebben.

dus de vgl van de raaklijn luidt: (y-1)=2.(x-1)
ofwel y=2x-1


groeten,
martijn

mg
donderdag 20 februari 2003

 Re: Raaklijnen construeren 

©2001-2024 WisFaq