Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 51872 

Re: Absolute fout en relatieve fout

is dit dan fout:
het kommagetal 0,00001234
X = (0,00001234)dec
X’ ≈ (0,000012)dec
Absolute afrondingsfout:
α = |0,00001234 - 0,000012| = 0,00000034
Relatieve afrondingsfout:
ε = "0,00000034 " /"0,00001234" = 0,0275527 of ε = 2,76%

x is het echte waarde, x' opgeslagen waarde.
absolute afrondingsfout klopt dan wel maar relatieve fout zou toch zo moeten zijn:

ε = 0,00000034 / 0,000012

Daniel
Student Hoger Onderwijs België - zondag 31 januari 2016

Antwoord

Je laatste relatieve fout is correct: absolute fout gedeeld dor de gemeten waarde (in dit geval de afgeronde waarde). Het punt is dat je die echte waarde juist niet kent, je hebt meestal een afschatting van de absolute fout en die kun je niet delen door iets dat je niet kent. Daarom deel je door de meetwaarde.

kphart
zondag 31 januari 2016

©2001-2024 WisFaq