Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Absolute fout en relatieve fout

Hallo,

Ik heb een vraag over de absolute fout en relatieve fout van een meting die al verricht is. Ik heb de betrouwbaarheidsintervallen berekend en de betrwouwbaarheid op 95 % gezet.

Nou heb ik een uitkomst van bijvoorbeeld absolute fout =3.51 en een relatieve fout van 2%. Wat betekent dit?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.

Groeten Karin

Karin
Student hbo - vrijdag 24 augustus 2007

Antwoord

Hoi Karin,

De fout het verschil tussen de echte uitkomst en de bepaalde waarde.
De absolute fout is het absolute verschil en de relatieve fout is het relatieve (percentuele) verschil.

Een voorbeeld maakt het vast duidelijker:
Stel: de bepaalde waarde is 20, maar de echte waarde is 21,5.
De absolute fout is dan 21,5 - 20 = 1,5.
De relatieve fout is: 1,5/20 = 0,075 oftwel: 7,5%

Laat je even weten of het zo duidelijk is?

Groet. Oscar

os
zaterdag 25 augustus 2007

 Re: Absolute fout en relatieve fout 
Re: Absolute fout en relatieve fout

©2001-2024 WisFaq