Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Evenredigheid

Ik heb een driehoek ABC. AB=c Bc=a AC=b. Ik trek een deellijn uit B die AC snijdt in D. AD=b2 CD=b1. Door C trek ik een rechte evenwijdig aan AB die het verlengde van BD in F snijdt.

Vraag: CF is evenwijdig met zijde AB van driehoek ABC.
Hoe vormt CF met de beide andere zijden van driehoek ABC een tweede driehoek waarvan de zijden evenredig zijn met de overeenkomstige zijden van driehoek ABC.

Herman
Ouder - maandag 18 januari 2016

Antwoord

Hallo Herman,

Heb je opgemerkt dat driehoek BFC gelijkbenig is?
Immers: $\angle CFB = \angle FBA$ (Z-hoeken) en $\angle FBA = \angle FBC$ (deellijn) en daarmee heeft driehoek BFC twee gelijke hoeken.

Groeten,

FvL
maandag 18 januari 2016

 Re: Evenredigheid 

©2001-2024 WisFaq