Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opbrengst

In een bedrijf wordt de opbrengst per dag volgens de volgende formule berekend:
R = -0,001q2 + 15q.
R = dagelijkse opbrengst en q het aantal artikelen

Welk venster kan ik het best kiezen om een plot te maken van bovenstaande formule?

Arif M
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 11 januari 2016

Antwoord

Hallo Arif,

Dit is een kwadratisch verband, van de vorm $R=aq^2+bq+c$. De top van dit soort verbanden kun je vinden met $q_{top}=-\frac b{2a}$.

Dat levert in dit geval $q_{top}=-\frac b{2a} = -\frac{15}{-0,002} = 7.500$. Omdat R=0 bij q=0, zal het tweede nulpunt bij het dubbele van $q_{top}$ zijn, q=15.000.

Je kunt de horizontale as dus het beste laten lopen van 0 tot 15.000. Als je ook de R bij $q_{top}$ bepaalt, dan weet je ook hoe ver de verticale as moet lopen (maar bij de TI-machines kun je bijvoorbeeld ook voor ZOOM-Fit kiezen).

Met vriendelijke groet,

FvL
dinsdag 12 januari 2016

 Re: Opbrengst 

©2001-2024 WisFaq