Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 77161 

Re: Primitiveren van wortelvormen

hallo,
ik doe een profielwerkstuk met betrekking tot integreren. Mijn vraag is nu hoe ik dit moet primitiveren:

$\int{}$(d√(h2-x2)dx.

De 'd' voor het wortelteken moet worden beschouwd als een gewoon getal.

Dit kan geprimitiveerd worden dmv de substitutie methode. Alleen mijn wiskunde docent heeft mij gezegd at ik iets met sinus en cosinus moet doen maar geen idee wat.

Verder vertelde hij wel het volgende. 'stel x=sin(b). waarbij b ook gewoon een getal is. Kunnen jullie me helpen?

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Dennis
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 december 2015

Antwoord

Je kunt $x=h\sin t$ proberen. Dan krijg je $h^2-h^2\sin^2t$ in de wortel en $\mathrm{d}x$ wordt dan $h\cos t\,\mathrm{d}t$.

kphart
zaterdag 19 december 2015

 Re: Re: Primitiveren van wortelvormen 

©2001-2024 WisFaq