Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 77013 

Re: Meetkundige reeks afstand balletje

Gilbert,

Alvast bedankt, dat is uiteraard zeer logisch en dat zag ik inderdaad over het hoofd.

Ik vermoed dat het dan voldoende is om de limiet X2 te doen en dan 8.1 af te trekken.

Of is het beter om te werken met de fomulie 8.1 * (1-(2/3)^24.3)/(1-(2/3)). Want uiteindelijk komt dit ook op de limietwaarde uit.

Alvast bedankt.

Jeroen
Student universiteit België - vrijdag 4 december 2015

Antwoord

Hallo Jeroen,

Het maakt niet uit welke van onderstaande werkwijzen je kiest:
  • beginnen met tellen bij de aanvankelijke hoogte van 8,1 meter, alle hoogtes twee keer nemen en van de uiteindelijke som één keer 8,1 meter aftrekken omdat deze afstand slechts één keer wordt afgelegd.
  • beginnen met tellen na de eerste stuit. De eerste hoogte is dan 2/3·8,1=5,4 meter. Bereken de som van al deze hoogtes, vermenigvuldig met 2 (opwaartse en neerwaartse beweging) en tel hierbij 8,1 op voor de eerste val die maar één keer wordt afgelegd.
Overigens zie ik nu dat je de formule niet correct noteert. De som van oneindig veel termen van een meetkundige rij met a=8,1 en r=2/3 bereken je met:

q77016img1.gif

Dit heb je bij je oorspronkelijke vraag gedaan. Hiermee is de som al bepaald, dit resultaat hoef je niet nog eens in een tweede formule in te vullen.
In de formule die je in je reactie noemt, hoort geen term (2/3)^24.3

GHvD
vrijdag 4 december 2015

©2001-2024 WisFaq