Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76913 

Re: Inverse

Ik kom nog steeds op het foute antwoord!
Mijn antwoord is y=-x2/2 + x - 1 maat het zou x2/2 -x moeten zijn... Ik heb zoals u zei de wortel afgezonderd en gekwadrateerd en dan krijg ik: x2-2x+1= -2y-1 en dan zonder ik y af... Wat doe ik fout? Nog een klein vraagje: we moeten ons als het om de inverse gaat tot de positieve kant beperken. In welk interval ligt deze inverse dan?

Alvast heel erg bedankt!!

Mira
3de graad ASO - zondag 22 november 2015

Antwoord

Voor de inverse had je al gekregen √(2y + 1) = -x + 1
Kwadrateren geeft 2y + 1 = x2 - 2x + 1 en dat geeft inderdaad y = 1/2x2 - x

Voor de oorspronkelijke functie geldt x $\ge$ -1/2 en y $\le$ 1 (domein en bereik).
Voor de inverse geldt dus y$\ge$ -1/2 en x $\le$ 1

Het gaat dus over de linker helft van de parabool.
Wanneer je beide grafieken in één figuur tekent, zul je zien dat ze symmetrisch liggen t.o.v. de lijn met vergelijking y = x

MBL
zondag 22 november 2015

©2001-2024 WisFaq