Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Soorten functies

Hallo Wisfaq

Kun je mij een voorbeeld geven van een functie die er uit ziet als;

f(-a) = -f(a)

Als ik f(x)= x3 neem wordt dat waarschijnlijk -f(-a)
Kan het f(x)= -x3 zijn?
Wat bedoelt men hier precies?

gr edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 november 2015

Antwoord

F(x) = x3 is een goed voorbeeld.
Dan geldt namelijk f(a) = a3 dus -f(a) = -a3
En f(-a) = (-a)3 = (-a) x (-a) x (-a) = -a3
Je vindt dus inderdaad twee keer hetzelfde.

De grafische betekenis is: tegengestelde getallen geven ook tegengestelde uitkomsten als je ze in de functie invult. Ga je dus vanaf de oorsprong langs de X-as evenveel naar rechts en naar links, dan ga je in verticale richting evenveel omhoog resp. omlaag. De grafiek van f is dan puntsymmetrisch t.o.v. de oorsprong.

Een andere bekende (?) functie met dezelfde eigenschap is bijv
f(x) = sin(x)

MBL
dinsdag 3 november 2015

 Re: Soorten functies 

©2001-2024 WisFaq