Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tussen welke getallen logaritme ligt

Als je een logaritme hebt hoe kun je dan zien wat het ongeveer (dus tussen welke twee getallen bijvoorbeeld) is.
bijvoorbeeld;
3 log (12), ligt tussen 2 en 3 want 32=9 en 33=27 en 9$<$12$<$27
Dat is zo maar ik heb geen idee waarom help!!

amasja
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 september 2015

Antwoord

Hallo Amasja,

Bedenk nog eens wat een logaritme precies betekent. Bijvoorbeeld:

3log12 is een getal x, waarvoor geldt:

3x=12

Om een schatting te maken hoe groot x moet zijn, gaan we gewoon 'proberen'. Voor gehele waarden van x kunnen we dit uit het hoofd. We proberen dus:
  • x=0. We rekenen uit: 30, dit is 1. Dat is te weinig, we willen dat er 12 uitkomt. Dus proberen we een grotere waarde van x:
  • x=1. We rekenen uit: 31, dit is 3. Nog steeds te weinig, x moet nog groter worden. Dus proberen we:
  • x=2. We rekenen uit: 32, dit is 9. We komen dichter bij 12, maar het is nog steeds te weinig. We gaan nog een stap verder:
  • x=3. We rekenen uit: 33, dit is 27. Oeps, nu zijn we te ver! We wilden 12 krijgen, 27 is te veel.
Conclusie: x=2 is te weinig, x=3 is te veel, dus de gezochte waarde voor x ligt tussen 2 en 3.

Is het zo duidelijker geworden?

GHvD
donderdag 24 september 2015

 Re: tussen welke getallen logaritme ligt 

©2001-2024 WisFaq