Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nomogrammen

hoe vind ik een betrouwbaarheidsinterval met behulp van een nomogram?

Christ
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 16 februari 2003

Antwoord

Wanneer je een betrouwbaarheidsinterval voor percentages moet bepalen kun je inderdaad een nomogram gebruiken.
Wanneer je een betrouwbaarheid van 99% wenst, zoek dan het bijbehorend nomogram (99% betrouwbaarheid of a=1%).
Kijk vervolgens naar de steekproef: stel je hebt een steekproeffractie van p=0,45 uit een steekproef van n=200 gevonden.
Zoek deze waarde p=0,45 op op de p as en ga trek vervolgens een lijn recht naar boven (gesteld dat de p as horizontaal loopt) Bepaal vervolgens de waarden van de twee snijpunten van de n=200 krommen: ik vind 0,36 en 0,54. Dit zijn dan tevens de grenzen van het bijbehorend betrouwbaarheidsinterval.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 17 februari 2003

 Re: Nomogrammen 

©2001-2024 WisFaq