Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7626 

Re: Nomogrammen

Maar stel nou... Je trekt 50 ballen uit een zeer grote niet gegeven populatie rode en witte ballen. Er blijken 30 rode ballen bij te zijn. Hoe bereken je dan met behulp van een nomogram een 90% betrouwbaarheidsinterval, a=10, voor het percentage rode ballen in de populatie?

Het lukt mij geeneens om op weg te komen...

Gilles
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 7 mei 2003

Antwoord

Dan heb je een erg kleine steekproef !! Daar kun je dus nooit nauwkeurige uitspraken mee doen. Maar alla, daar ging het niet om. Ik heb het 90%/10% nomogram er even bijgezet. Je weet dat je 50 ballen hebt getrokken waarvan 30 rode. De steekproeffractie p=30/50=0,6.
Zoek dus de krommen voor n=50 op, die zijn er in mijn tekening niet. Maar geen nood, dan ga je gewoon midden tussen de 40 en de 60 zitten.
Kijk vervolgens waar de verticale lijn (van p=0,6) die krommen snijdt en ga vandaar uit naar de bijbehorende waarden op de p as (zie figuur).
q10695img1.gif
Je ziet nu dat bij benadering 0,47p0,73 is.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 10 mei 2003

©2001-2024 WisFaq