Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 76009 

Re: Juistheid omgekeerde logaritme bewijzen

Bedankt voor de snelle reactie!
Ik vind het nog steeds een vreemde stap dat ik de deler en de noemer om mag draaien als ik er een - voor zet. ;)
Ik ben hem zo niet tegengekomen in de regels voor logaritmen of in mijn boek.

Ruben
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 9 juli 2015

Antwoord

Hallo Ruben,

Ik heb moeite met jouw bewering dat je teller en noemer om mag draaien wanneer je er een min-teken voor zet. Wat bedoel je met er? Het is zeker niet zo dat (A/B) = -(B/A).

Wel geldt: (A/B) = (B/A)-1

dus:

log(A/B) = log(B/A)-1

Dan kan je de rekenregel toepassen:

log(p)q=q·log(p)

In dit geval:
p=B/A en q=-1, dit levert:

log(B/A)-1=-log(B/A)

Het uiteindelijke resultaat is dan:

log(A/B)=-log(B/A)

Je kunt dit als rekenregel onthouden, of -als je dit nodig hebt- zelf weer even afleiden.

GHvD
donderdag 9 juli 2015

©2001-2025 WisFaq