\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 75461 Re: Coördinaten van een punt bepalen Bedankt voor het antwoord!Ik heb het nog eens nagekeken, en de opgave staat wel degelijk zo in het werkboek.De oplossing is gegeven, de coördinaten van P zijn:X = (572-11·√5·37)/121Y = -3((572-11·√5·37)/121)+13Tot deze oplossing kom ik helaas niet. Bij het zoeken van de bissectrices loopt het spaak. Jasmin 2de graad ASO - dinsdag 28 april 2015 Antwoord Dat is wel een vreemde manier van opschrijven. Bovendien hoort die 37 onder het wortelteken bij die 5, denk ik. Ik kom uit op: \eqalign{ & P\left( {\frac{{52}} {{11}} - \frac{{\sqrt {185} }} {{11}},\frac{{3\sqrt {185} }} {{11}} - \frac{{13}} {{11}}} \right) \cr & P(3,49;2,53) \cr} ...en volgens mijn tekening zou dat best kunnen kloppen!De vraag is dan natuurlijk hoe je dat doet...De bissectrices: \eqalign{ & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt {1^2 + ( - 3)^2 } }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {5^2 + 7^2 } }} \cr & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt {10} }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {74} }} \cr & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt 5 }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {37} }} \cr & \sqrt {37} \left| {x - 3y - 1} \right| = \sqrt 5 \left| {5x + 7y - 49} \right| \cr & \sqrt {37} x - 3\sqrt {37} y - \sqrt {37} = 5\sqrt 5 x + 7\sqrt 5 y - 49\sqrt 5 \vee ... \cr & - 3\sqrt {37} y - 7\sqrt 5 y = - \sqrt {37} x + 5\sqrt 5 x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 \vee ... \cr & y = \frac{{(5\sqrt 5 - \sqrt {37} )x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} - 7\sqrt 5 }} \vee y = ... \cr & y = \frac{{(5\sqrt 5 - \sqrt {37} )x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} - 7\sqrt 5 }} \cdot \frac{{ - 3\sqrt {37} + 7\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} + 7\sqrt 5 }} \vee y = ... \cr & y = \frac{{\left( {286 - 22\sqrt {185} } \right)x + 154\sqrt {185} - 1826}} {{88}} \vee y = ... \cr & y = \frac{{\left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83}} {4} \vee y = ... \cr} Ik heb (zoals je ziet) de 'andere bissectrice' na de absoluutstrepen even weggelaten. Ik ga de gevonden bissectrice snijden met de lijn y=-3x+13 \eqalign{ & \frac{{\left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83}} {4} = - 3x + 13 \cr & \left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83 = - 12x + 52 \cr & \left( {25 - \sqrt {185} } \right)x = 135 - 7\sqrt {185} \cr & x = \frac{{135 - 7\sqrt {185} }} {{25 - \sqrt {185} }} = \frac{{52 - \sqrt {185} }} {{11}} \approx 3,490... \cr} ...en dan nog even y uitrekenen: y = - 3\left( {\frac{{52 - \sqrt {185} }} {{11}}} \right) + 13 = \frac{{3\sqrt {185} - 13}} {{11}} \approx 2,527... ...en dat moet het dan zijn... WvR dinsdag 28 april 2015 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Bedankt voor het antwoord!Ik heb het nog eens nagekeken, en de opgave staat wel degelijk zo in het werkboek.De oplossing is gegeven, de coördinaten van P zijn:X = (572-11·√5·37)/121Y = -3((572-11·√5·37)/121)+13Tot deze oplossing kom ik helaas niet. Bij het zoeken van de bissectrices loopt het spaak. Jasmin 2de graad ASO - dinsdag 28 april 2015
Jasmin 2de graad ASO - dinsdag 28 april 2015
Dat is wel een vreemde manier van opschrijven. Bovendien hoort die 37 onder het wortelteken bij die 5, denk ik. Ik kom uit op: \eqalign{ & P\left( {\frac{{52}} {{11}} - \frac{{\sqrt {185} }} {{11}},\frac{{3\sqrt {185} }} {{11}} - \frac{{13}} {{11}}} \right) \cr & P(3,49;2,53) \cr} ...en volgens mijn tekening zou dat best kunnen kloppen!De vraag is dan natuurlijk hoe je dat doet...De bissectrices: \eqalign{ & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt {1^2 + ( - 3)^2 } }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {5^2 + 7^2 } }} \cr & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt {10} }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {74} }} \cr & \frac{{\left| {x - 3y - 1} \right|}} {{\sqrt 5 }} = \frac{{\left| {5x + 7y - 49} \right|}} {{\sqrt {37} }} \cr & \sqrt {37} \left| {x - 3y - 1} \right| = \sqrt 5 \left| {5x + 7y - 49} \right| \cr & \sqrt {37} x - 3\sqrt {37} y - \sqrt {37} = 5\sqrt 5 x + 7\sqrt 5 y - 49\sqrt 5 \vee ... \cr & - 3\sqrt {37} y - 7\sqrt 5 y = - \sqrt {37} x + 5\sqrt 5 x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 \vee ... \cr & y = \frac{{(5\sqrt 5 - \sqrt {37} )x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} - 7\sqrt 5 }} \vee y = ... \cr & y = \frac{{(5\sqrt 5 - \sqrt {37} )x + \sqrt {37} - 49\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} - 7\sqrt 5 }} \cdot \frac{{ - 3\sqrt {37} + 7\sqrt 5 }} {{ - 3\sqrt {37} + 7\sqrt 5 }} \vee y = ... \cr & y = \frac{{\left( {286 - 22\sqrt {185} } \right)x + 154\sqrt {185} - 1826}} {{88}} \vee y = ... \cr & y = \frac{{\left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83}} {4} \vee y = ... \cr} Ik heb (zoals je ziet) de 'andere bissectrice' na de absoluutstrepen even weggelaten. Ik ga de gevonden bissectrice snijden met de lijn y=-3x+13 \eqalign{ & \frac{{\left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83}} {4} = - 3x + 13 \cr & \left( {13 - \sqrt {185} } \right)x + 7\sqrt {185} - 83 = - 12x + 52 \cr & \left( {25 - \sqrt {185} } \right)x = 135 - 7\sqrt {185} \cr & x = \frac{{135 - 7\sqrt {185} }} {{25 - \sqrt {185} }} = \frac{{52 - \sqrt {185} }} {{11}} \approx 3,490... \cr} ...en dan nog even y uitrekenen: y = - 3\left( {\frac{{52 - \sqrt {185} }} {{11}}} \right) + 13 = \frac{{3\sqrt {185} - 13}} {{11}} \approx 2,527... ...en dat moet het dan zijn... WvR dinsdag 28 april 2015
WvR dinsdag 28 april 2015
©2001-2025 WisFaq