Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee onbekenden berekenen

Beste,

Bij de volgende opdracht kwam ik niet helemaal uit:
Gegeven is de parabool y2=2p(x-a). De lijn l:3x+y=12 is de poollijn van het punt P(-2,2) ten opzichte van de parabool. Bereken p en a.

Nu ben ik zelf al tot hier gekomen:
ya * y =p(xa-a)+p(x-a) (door eerlijk delen)
2y=p(-2-a) + p(x-a)
2y = -2p -ap + px -ap
2y=-2p+px-2ap
2y-px=-2p-2ap
y-1/2 px = -p-ap

1/2 p =3
p=6

Nu hoef ik alleen nog de a te berekenen, maar als ik p=6 en het punt P(-2,2) invul, komt er -2 1/3 uit, terwijl er 1 uit moet komen.

Zou u mij kunnen helpen?

Atena
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 7 april 2015

Antwoord

Onderaan je prima berekening glijdt je even uit! Het is -1/2p = 3 en dan gaat het helemaal kloppen.

MBL
dinsdag 7 april 2015

 Re: Twee onbekenden berekenen 

©2001-2024 WisFaq