Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75231 

Re: Goniometrische vergelijking oplossen

Dank voor reageren! Om het helemaal te begrijpen heb ik nog een som,
sin2(2x)+cos(2x)=1
Dit wordt volgens mijn antwoordenboek:
1-cos2(2x)+cos(2x)-1=0
Ik begrijp dan toch niet waarom die sin2 in cos2 wordt veranderd.
Dank! Renée

Renée
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 maart 2015

Antwoord

Beste Renée,

Hier wordt dezelfde formule toegepast (cos2a+sin2a=1), maar dit keer om van de sinus een cosinus te maken. De reden daarvoor is weer dezelfde: op deze manier krijg je een kwadratische vergelijking in 'cos(2x)'.

Door het wegvallen van de constante term (1-1=0) is het hier zelfs vrij eenvoudig:
$$-\cos^2(2x)+\cos(2x) = 0$$ $$\cos(2x) \left( -\cos(2x)+1 \right) = 0$$
mvg,
Tom

td
woensdag 25 maart 2015

©2001-2025 WisFaq