Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75226 

Re: Vergelijking oplossen

Zou u mij kunnen uitleggen waarom alles keer 4 moet?

jacky
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 maart 2015

Antwoord

Je zou ook eerst x en -3 kunnen delen door 4 en dat verder rekenen:

$
\eqalign{
& \frac{{x - 3}}
{4} + 2 = 3x \cr
& \frac{x}
{4} - \frac{3}
{4} + 2 = 3x \cr
& \frac{1}
{4}x + 1\frac{1}
{4} = 3x \cr
& - 2\frac{3}
{4}x = - 1\frac{1}
{4} \cr
& x = \frac{{1\frac{1}
{4}}}
{{2\frac{3}
{4}}} \cr
& x = \frac{{\frac{5}
{4}}}
{{\frac{{11}}
{3}}} \cr
& x = \frac{5}
{{11}} \cr}
$

Maar echt 'prettig' is dat allemaal niet. Meestal is het een goed idee om eerst de breuken weg te werken. Breuken als 'gedeeld door 4' kan je weg werken door te vermenigvuldigen met 4. ALs je zorgt dat je dan wel alle termen vermenigvuldigt dan kan het niet fout gaan.

Voorbeeld

$
\eqalign{
& \frac{1}
{3}x + \frac{3}
{4} = 3 \cr
& keer\,\,12 \cr
& 4x + 9 = 36 \cr
& 4x = 27 \cr
& x = \frac{{27}}
{4} \cr
& x = 6\frac{3}
{4} \cr}
$

Helpt dat?

WvR
dinsdag 24 maart 2015

©2001-2024 WisFaq