Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 75098 

Re: Integreren

Ja dat klopt inderdaad. Het probleem is dat ik voor het tentamen de uitwerking van de soms moet laten zien. En dus de meeste tussenstappen moet kunnen laten zien.

Thomas
Student hbo - zaterdag 7 maart 2015

Antwoord

Beste Thomas,

Aanpak 1: herschrijf
$$\frac{1}{4+3x^2}
= \frac{1}{4}\frac{1}{1+\frac{3}{4}x^2}
= \frac{1}{4}\frac{1}{1+\left(\frac{\sqrt{3}x}{2}\right)^2}$$
De factor 1/4 kan voor de integraal en stel $t = \frac{\sqrt{3}}{2}x$ om een standaardintegraal voor arctan(t) te krijgen.

Aanpak 2: kies onmiddellijk voor de substitutie $x = \frac{2}{\sqrt{3}}\tan t$.

Kan je zo verder?

mvg,
Tom

td
zondag 8 maart 2015

©2001-2024 WisFaq