Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 74943 

Re: Integreren

hoi

Ik heb nog niet het niveau voor strikvragen geloof ik maar bij deze wel gelukkig.
gr edward

Nog een vraag. Als bij x geeft 1/(b+1)x2 doet, waarom gaat dat niet op bij getal e. Bij een macht van e doe je 1/a. eax. Waarom doe je hier niet +1 zoals bij x.
gr edward

edward
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 februari 2015

Antwoord

Het is altijd goed om eerst te controleren of je het functievoorschrift van de functie die je wilt primitiveren mogelijkerwijs kan vereenvoudigen.

Ik stel verder vast:

$
\eqalign{
& \int {x^n } dx \to \frac{1}
{{n + 1}}x^{n + 1} \cr
& \int {e^x dx} \to e^x \cr}
$

...en dat zijn twee geheel verschillende zaken!

$
\int {e^{ax} } dx = e^{ax} \cdot \frac{1}
{a}
$

Die $
\eqalign{\frac{1}
{a}}
$ is vanwege de kettingregel. De afgeleide van $
\eqalign{F(x) = e^{ax}}
$ zou immers $
\eqalign{f(x) = e^{ax} \cdot a}
$ zijn.

Zie ook de substitutiemethode.

WvR
zaterdag 14 februari 2015

©2001-2025 WisFaq