Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijkbenige driehoek bewijzen

Dit is een vraag waar ik al een tijdje mee bezig ben en ik kom er maar niet uit.

Gegeven is driehoek ABC met de zwaartelijnen AD en BE, waarbij |AD| = |BE|. Het snijpunt van deze zwaartelijnen is S. Bewijs dat driehoek ABC gelijkbenig is.

Kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 februari 2015

Antwoord

Beste,
Het is nogal een opgave hoor, maar hier wat ik vond.

$
\begin{array}{l}
ED//AB{\rm{\,vanwege\,factor\,2\,uit\,C}} \\
\left. \begin{array}{l}
\angle BAD = \angle ADE \\
\angle EBA = \angle BED \\
Z - hoeken \\
\end{array} \right\}\Delta ASB \approx \Delta DSE \\
\frac{{ED}}{{AB}} = \frac{1}{2} = \frac{{DS}}{{AS}} = \frac{{ES}}{{BS}} \Rightarrow \left| {AS} \right| = \frac{2}{3}\left| {AD} \right| \wedge \left| {BS} \right| = \frac{2}{3}\left| {BE} \right| \\
\left. \begin{array}{l}
\left| {AS} \right| = \frac{2}{3}\left| {AD} \right| \\
\left| {BS} \right| = \frac{2}{3}\left| {BE} \right| \\
BE = AD \\
\end{array} \right\}AS = BS \Rightarrow \angle BAD = \angle ABE \\
\left. \begin{array}{l}
AD = BE \\
\angle BAD = \angle ABE \\
AB = AB \\
\end{array} \right\}\Delta BAD \approx \Delta ABE \Rightarrow AE = BD \\
\\
\end{array}
$
q74875img1.gif

DvL
dinsdag 3 februari 2015

 Re: Gelijkbenige driehoek bewijzen 

©2001-2024 WisFaq