Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een logaritmische vergelijkinging

Volgens de uitwerking volgt uit

ln(x+2)=2log(x+2)
x+2=1,

Zou iemand mij dat uit kunnen leggen?
Groetjes een wanhopige leerling, die morgen een proefwerk heeft...

wanhop
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 11 januari 2015

Antwoord

Je kunt elke logaritme omtoveren in een logaritme met een ander grondtal door te delen. Als je de vergelijking wilt oplossen dan is het wel handig als er links en rechts dezelfde logaritme staat.

$
\eqalign{
& \ln \left( {x + 2} \right) = {}^2\log (x + 2) \cr
& \ln \left( {x + 2} \right) = \frac{{\ln (x + 2)}}
{{\ln (2)}} \cr
& \ln (x + 2) = 0 \cr
& x + 2 = 1 \cr}
$

Als je dat lastig vindt denk dan aan zoiets als:

$
\eqalign{x = \frac{x}
{3} \Rightarrow \frac{2}
{3}x = 0 \Rightarrow x = 0}
$

Lukt het dan?

WvR
zondag 11 januari 2015

 Re: Een logartimische vergelijkinging 

©2001-2024 WisFaq