\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 74555 Re: Exponentiële functie opstellen Dat volgde ik nog wel, maar hoe je dan b en g kan bereken niet zeg maar. Kim Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 december 2014 Antwoord Je krijgt:$\left\{ \begin{array}{l} 4 = b \cdot g^2 \\ 12 = b \cdot g^5 \\ \end{array} \right.$Maar wat nu? Je kunt de tweede vergelijking delen door de eerste. Je krijgt dan:$\eqalign{ & \frac{{b \cdot g^5 }}{{b \cdot g^2 }} = \frac{{12}}{4} \cr & g^3 = 3 \cr & g = \root 3 \of 3 \approx 1{,}442 \cr}$Vul vervolgens één van de punten in om ook $b$ te berekenen.$\eqalign{ & 4 = b \cdot \left( {\root 3 \of 3 } \right)^2 \cr & b = \frac{4}{{\left( {\root 3 \of 3 } \right)^2 }} \cr & b = \frac{4}{3}\root 3 \of 3 \approx 1{,}923 \cr}$Zodat de formule er zo uit ziet:$\eqalign{ & H(t) = \frac{4}{3}\root 3 \of 3 \cdot \left( {\root 3 \of 3 } \right)^t \cr & H(t)\approx 1{,}923 \cdot 1{,}442^t \cr}$Helpt dat? WvR woensdag 17 december 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Dat volgde ik nog wel, maar hoe je dan b en g kan bereken niet zeg maar. Kim Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 december 2014
Kim Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 december 2014
Je krijgt:$\left\{ \begin{array}{l} 4 = b \cdot g^2 \\ 12 = b \cdot g^5 \\ \end{array} \right.$Maar wat nu? Je kunt de tweede vergelijking delen door de eerste. Je krijgt dan:$\eqalign{ & \frac{{b \cdot g^5 }}{{b \cdot g^2 }} = \frac{{12}}{4} \cr & g^3 = 3 \cr & g = \root 3 \of 3 \approx 1{,}442 \cr}$Vul vervolgens één van de punten in om ook $b$ te berekenen.$\eqalign{ & 4 = b \cdot \left( {\root 3 \of 3 } \right)^2 \cr & b = \frac{4}{{\left( {\root 3 \of 3 } \right)^2 }} \cr & b = \frac{4}{3}\root 3 \of 3 \approx 1{,}923 \cr}$Zodat de formule er zo uit ziet:$\eqalign{ & H(t) = \frac{4}{3}\root 3 \of 3 \cdot \left( {\root 3 \of 3 } \right)^t \cr & H(t)\approx 1{,}923 \cdot 1{,}442^t \cr}$Helpt dat? WvR woensdag 17 december 2014
WvR woensdag 17 december 2014
©2001-2024 WisFaq