Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële functie opstellen

Hallo,

Ik zag deze opgave staan en ik wist niet hoe ik het aan moest pakken, dus vandaar dat ik deze vraag stel. Van een exponentieel groeiproces zijn slechts twee metingen bekend, namelijk: als t=2 dan is H=4 en als t=5 dan is H=12. Geef een formule voor H.

Kim
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 17 december 2014

Antwoord

De formule is $H=b·g^t$ met:
$g$:groeifactor
$b$:beginwaarde

Als je de punten invult die je kent krijg je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Dat kan je dan oplossen...

$4=b·g^2$
$12=b·g^5$

...en je weet de waarde van $b$ en $g$.

WvR
woensdag 17 december 2014

 Re: Exponentiële functie opstellen 

©2001-2024 WisFaq