\require{AMSmath} Sommatie Gegeven dat $a = \frac{1}{n}\sum\limits_{i = 1}^n {x_i }$, bewijs dan dat $\frac{1}{n}\sum\limits_{i = 1}^n {\left( {x_i - a} \right)^2 = \frac{1}{n}} \sum\limits_{i = 1}^n {x_{_i }^2 - a^2 }$. Geef een duidelijke verantwoording van elke stap.Ik heb geen idee hoe ik eraan kan beginnen :(Iemand tips? sander Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 september 2014 Antwoord Beste dat gaat als volgt:\[\begin{array}{l} a = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {x_i } \Rightarrow \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x_i } - a)^2 = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i } - 2ax_i + a^2 ) \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i } - 2ax_i + a^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2a}}{n}} \sum\limits_1^n {(x_i } ) + \frac{1}{n}\sum\limits_1^n ( a^2 ) \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2a}}{n}} \sum\limits_1^n {(x_i } ) + \frac{1}{n}\sum\limits_1^n ( a^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2na^2 }}{n} + \frac{1}{n}} na^2 = \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) + \frac{1}{n}} (2na^2 - na^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - a^2 } \\ {\rm{let op:}} \\ \sum\limits_1^n {(x_i } ) = n.a \\ \end{array}\]mvg Dennis. DvL dinsdag 30 september 2014 Re: Sommatie ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Gegeven dat $a = \frac{1}{n}\sum\limits_{i = 1}^n {x_i }$, bewijs dan dat $\frac{1}{n}\sum\limits_{i = 1}^n {\left( {x_i - a} \right)^2 = \frac{1}{n}} \sum\limits_{i = 1}^n {x_{_i }^2 - a^2 }$. Geef een duidelijke verantwoording van elke stap.Ik heb geen idee hoe ik eraan kan beginnen :(Iemand tips? sander Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 september 2014
sander Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 30 september 2014
Beste dat gaat als volgt:\[\begin{array}{l} a = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {x_i } \Rightarrow \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x_i } - a)^2 = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i } - 2ax_i + a^2 ) \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i } - 2ax_i + a^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2a}}{n}} \sum\limits_1^n {(x_i } ) + \frac{1}{n}\sum\limits_1^n ( a^2 ) \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2a}}{n}} \sum\limits_1^n {(x_i } ) + \frac{1}{n}\sum\limits_1^n ( a^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - \frac{{2na^2 }}{n} + \frac{1}{n}} na^2 = \\ \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) + \frac{1}{n}} (2na^2 - na^2 ) = \frac{1}{n}\sum\limits_1^n {(x^2 _i ) - a^2 } \\ {\rm{let op:}} \\ \sum\limits_1^n {(x_i } ) = n.a \\ \end{array}\]mvg Dennis. DvL dinsdag 30 september 2014
DvL dinsdag 30 september 2014
©2001-2024 WisFaq