\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 73671 Re: Re: Een vergelijking met logaritmen Ik dacht log x af te zonderen aan de linkerkant maar ik weet niet of dat zo maar kan. Help, iemand een idee hoe het verder moet? sarah Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 12 augustus 2014 Antwoord Ik heb 't zo gedaan:$\begin{array}{l} \frac{{\log x}}{{\log 5 + \log x}} + \frac{{21\log x}}{{8\log 5}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{8\log 5 \cdot \log x}}{{8\log 5(\log 5 + \log x)}} + \frac{{21\log x \cdot (\log 5 + \log x)}}{{8\log 5\left( {\log 5 + \log x} \right)}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{8\log 5 \cdot \log x + 21\log 5\log x + 21\log ^2 x}}{{8\log 5(\log 5 + \log x)}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{29\log 5\log x + 21\log ^2 x}}{{8\log ^2 5 + 8\log 5 \cdot \log x}} = \frac{1}{2} \\ 58\log 5\log x + 42\log ^2 x = 8\log ^2 5 + 8\log 5 \cdot \log x \\ 42\log ^2 x + 50\log 5\log x - 8\log ^2 5 = 0 \\ 21\log ^2 x + 25\log 5\log x - 4\log ^2 5 = 0 \\ (3\log x + 4\log 5)(7\log x - \log 5) = 0 \\ 3\log x + 4\log 5 = 0 \vee 7\log x - \log 5 = 0 \\ 3\log x = - 4\log 5 \vee 7\log x = \log 5 \\ \log x^3 = \log 5^{ - 4} \vee \log x^7 = \log 5 \\ x^3 = 5^{ - 4} \vee x^7 = 5 \\ x = \frac{1}{{25}}\sqrt {25} \vee x = \sqrt[7]{5} \\ \end{array}$ WvR dinsdag 12 augustus 2014 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik dacht log x af te zonderen aan de linkerkant maar ik weet niet of dat zo maar kan. Help, iemand een idee hoe het verder moet? sarah Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 12 augustus 2014
sarah Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 12 augustus 2014
Ik heb 't zo gedaan:$\begin{array}{l} \frac{{\log x}}{{\log 5 + \log x}} + \frac{{21\log x}}{{8\log 5}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{8\log 5 \cdot \log x}}{{8\log 5(\log 5 + \log x)}} + \frac{{21\log x \cdot (\log 5 + \log x)}}{{8\log 5\left( {\log 5 + \log x} \right)}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{8\log 5 \cdot \log x + 21\log 5\log x + 21\log ^2 x}}{{8\log 5(\log 5 + \log x)}} = \frac{1}{2} \\ \frac{{29\log 5\log x + 21\log ^2 x}}{{8\log ^2 5 + 8\log 5 \cdot \log x}} = \frac{1}{2} \\ 58\log 5\log x + 42\log ^2 x = 8\log ^2 5 + 8\log 5 \cdot \log x \\ 42\log ^2 x + 50\log 5\log x - 8\log ^2 5 = 0 \\ 21\log ^2 x + 25\log 5\log x - 4\log ^2 5 = 0 \\ (3\log x + 4\log 5)(7\log x - \log 5) = 0 \\ 3\log x + 4\log 5 = 0 \vee 7\log x - \log 5 = 0 \\ 3\log x = - 4\log 5 \vee 7\log x = \log 5 \\ \log x^3 = \log 5^{ - 4} \vee \log x^7 = \log 5 \\ x^3 = 5^{ - 4} \vee x^7 = 5 \\ x = \frac{1}{{25}}\sqrt {25} \vee x = \sqrt[7]{5} \\ \end{array}$ WvR dinsdag 12 augustus 2014
WvR dinsdag 12 augustus 2014
©2001-2024 WisFaq