Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutiemethode

Integreer: xdx/2x2-1. De docent zei dat je t=-(x2-1) moet stellen. Ik snap echter niet waarom er een - teken voor staat. Ook heb ik werkelijk geen idee, hoe ik deze opgave verder moet uitwerken. Wie helpt?

Solido
Student hbo - dinsdag 27 mei 2014

Antwoord

Beste,

Hieronder stap voor stap wanneer je die - niet gebruikt. Dit is geen enkel probleem. Echter kun je ook voor kiezen om die min wel te gebruiken.

Hieronder mijn voorbeeld, probeer het nu eens zelf na te doen met de substitutie die je zelf beschrijft, en kijk dan of het wat uitmaakt en wat er handiger is.

$
\begin{array}{l}
\int {\frac{x}{{2^{x^2 - 1} }}dx} \\
t = x^2 - 1 \Rightarrow \frac{{dt}}{{dx}} = 2x \\
dt = 2xdx \\
\int {\frac{x}{{2^{x^2 - 1} }}dx} = \int {\frac{x}{{2^{x^2 - 1} }}.\frac{{2x}}{{2x}}dx} = \int {\frac{1}{{2^t }}.\frac{1}{2}dt = } \\
\frac{1}{2}\int {\frac{1}{{2^t }}dt = } \frac{1}{2}\int {e^{ - tLN(2)} dt = \frac{1}{2}\frac{1}{{2^t }}\frac{{ - 1}}{{LN(2)}} + c = } \\
\frac{{ - 1}}{{2LN(2)2^t }} + c = \frac{{ - 1}}{{2LN(2)2^{x^2 - 1} }} + c \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
dinsdag 27 mei 2014

©2001-2024 WisFaq