Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 73105 

Re: Een kansverdeling

Heel hartelijk dank voor uw antwoord. Ik heb zelf natuurlijk ook nagedacht en het lijkt erop dat het toch een verschoven binomiale verdeling is:

P(X=k) = (n-1)!*p^(k-1)*(1-p)^(n-k)/((k-1)!*(n-k)!)

waarbij k = 1, 2, ..., n en n = 9 en p = 1/4. Deze verdeling heeft als verwachting 3 en als variantie 1.5 (Engelse decimaal notatie). Bij simulaties vond ik deze waarden ook. De simulaties vonden plaats met behulp van de volgende code in Pascal (i.p.v. letters werd er gewerkt met de cijfers 1, 2, ..., 6):

begin
NNumbers := 0;
NewNumber := HighestIndex - 1;
PrevNumber := NewNumber;
for Counter := 1 to FieldWidth do
begin
if (Counter = 1) then
begin
NewNumber := Random (HighestIndex);
PrevNumber := NewNumber;
end {if}
else
begin
Continue := False;
while not Continue do
begin
NewNumber := Random (HighestIndex);
Continue := NewNumber PrevNumber;
end; {while not}
PrevNumber := NewNumber;
end; {else}
NumberList[Counter] := NewNumber + 1;
end; {for}
end;

Bij de simulaties vond ik een gemiddelde van ongeveer 3 en een variantie van ongeveer 1.5!

Ad van
Iets anders - zondag 25 mei 2014

Antwoord

Mooi!

kphart
zondag 25 mei 2014

 Re: Re: Een kansverdeling 

©2001-2024 WisFaq