Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afbraak C14 radioactief element

Goede avond,
Als een boom afsterft dan vermindert geleidelijk aan het C14 gehalte in het organisme. Na 5730 jaar is dit element C14 toto de helft herleid. Na nog eens 5730 jaar is weerom de helft van de rest verdwenen en blijft er nog een kwart van de oorspronkelijke hoeveelheid C14 over in het organisme.
a)Maak een schets van de hoeveelheid cC14 als functie van de tijd vertrekkend van een gegeven hoeveelheid C14. Toon aan dat dit overeenkomt met:
Hoeveelheid C14=A.(e^-0,0001211t) met t in jaren(e=2.71828182846....)
b) In 1947 werden in een aantal grotten bij de Dode zee een aantal perkamenten rollen gevonden. Dit materiaal bevatte koolstofisotoop C14. Er bleef nog 76 % van het oorspronkelijke C14 aanwezig te zijn.
Hoe oud zijn deze rollen.?
Wat hulp is zeker welkom...
Groeten,
Rik

Rik Le
Iets anders - woensdag 30 oktober 2013

Antwoord

Hoi Rik,

Vraag a voor je gedaan, probeer eerst eens vraag b zelf toen. Welke stappen zet je.

$
\begin{array}{l}
b^{5730} = 0,5 \\
^b \log (0,5) = 5730 \\
\frac{{\ln (0,5)}}{{\ln (b)}} = 5730 \\
\ln (b) = \frac{{\ln (0,5)}}{{5730}} \\
b = e^{ - 0,00012097} \\
\end{array}
$

mvg DvL

DvL
woensdag 30 oktober 2013

 Re: Afbraak C14 radioactief element 

©2001-2024 WisFaq