Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Koolstofisotoop C14

Goede dag,
Een boom van 1000 kgr bevat 0.001 mg koolstofisotoop.
De boom sterft en de concentratie neemt af met 0,012 % per jaar . Na vele jaren blijft er nog steeds een zekere concentratie achter in de dode boom.
Bereken de massa C14 na 2000 jaar.
Ik stelde :
boom B= 0.001·(0,99988)t
na 2000 jaar = 0.001·(0.99988)2000= 0,000786617 (massa C14 nog in boom aanwezig.
Halveringstijd:
Hier bekom ik (0.99988)t=1/2 kom ik
en t log(0,99988)=log(0.5)
t=5775,87 jaar ...Moet dat normaal niet 5730 jaar zijn voor C14..?
Er zijn nu bij opgravingen skeletten gevonden die nog 74 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid C104 bevatten .Bereken op 10 jaar nauwkeurig de ouderdom van de skeletten.
Ik vind dus 0,001·(0,74)t maar hoe vind ik nu de ouderdom terug van deze skeletten?
Groetjes,
Rik

Rik Le
Iets anders - dinsdag 29 oktober 2013

Antwoord

Hoi Rik,

Je eerste sommetjes kloppen.
Over de laatste vraag denk ik dat je de volgende vergelijking moet oplossen.
Na hoeveel jaar is er nog 74% over.

Moet je dan niet:
$
0,99988^t = 0,74
$

oplossen.

mvg DvL

DvL
dinsdag 29 oktober 2013

 Re: Koolstofisotoop C14 

©2001-2024 WisFaq