Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70719 

Re: Re: Beslissingsmodel

Veel dank

Wel ingewikkeld en lijkt onlogisch want (a) ik vind niemand en dus ook m.i. geen kans op een bod en (b) je krijgt geen bod. Het kwartje valt niet dat je dit optelt. Want logisch dat je geen bod krijgt want je vind niemand.

Ik zal het nog eens een paar maal nalezen.

Marie
Student hbo - woensdag 7 augustus 2013

Antwoord

Misschien helpt dit gedachtenexperiment om het beter te begrijpen:

Uit een groep van 100 mensen moeten willekeurig 25 mensen worden gekozen. Dit gebeurt in twee ronden. In de eerste ronde valt de helft af (dus 50 mensen). Van de overgebleven mensen valt in de tweede ronde opnieuw de helft af, dus 25 mensen. Er blijven ook 25 mensen over.

Wat is nu de kans dat je afvalt? Teken een kansboom:

50% valt in de eerste ronde af (groep 1, =50 mensen).
De overige 50% splitst opnieuw in twee helften: één van deze helften valt alsnog af (groep 2, helft van 50 = 25 mensen), de andere helft wordt geselecteerd (groep 3, ook 25 mensen).

Je kunt op twee manieren afvallen: je komt in groep 1 terecht of in groep 2. De bijbehorende kansen zijn:
Groep 1: kans is 0,5, dus 50%
Groep 2: kans is 0,5 x 0,5 = 0,25, dus 25%

In totaal valt (50 + 25) = 75% van de mensen af, de kans dat je afvalt, is dus 75%. Dit is de som van de afzonderlijke kansen.

GHvD
woensdag 7 augustus 2013

©2001-2024 WisFaq