Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hogeremachtsvergelijkingen met abc-formule

Hoi,

Ik heb de som:

(x2-4)(x2-1) = 5

En middels de abc-formule moet ik hier uitkomen; hoe kan ik dat het beste doen? Ik heb al van alles geprobeerd, maar begrijp het niet.

Het antwoord is: plus/minus 1/2√10+2√29

Hoe komt die wortel IN een wortel?

Hartstikke bedankt voor jullie moeite.

Talib
Student hbo - woensdag 10 juli 2013

Antwoord

Stel x2=p, je krijgt dan de vergelijking:
(p-4)(p-1)=5

Haakjes wegwerken, dan krijg je een vertrouwde kwadratische vergelijking waaruit je p kunt oplossen. Wanneer je p weet, los je x op met de vergelijking:
x2=p

GHvD
woensdag 10 juli 2013

 Re: Hogeremachtsvergelijkingen met abc-formule 

©2001-2024 WisFaq