Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van raaklijn opstellen

Gegeven f(x)=Ö3x2-27 vergelijking van de raaklijn door het punt (4,f(4))opstellen.
Ik heb de afgeleide bepaald: f'(x)=(3x)/(Ö3x2-27)
Toen heb ik f(4)= Ö3*42-27=4,58 dus dit wordt door het punt (4;4,58)
f'(x)=(3x)/(Ö3x2-27)
f'(4)=(3*4)/(Ö3x2-27)=(2,62),dus a =2,62
y=2,62x+b
= 4,58=2,62*4+b, dus b = -5,9
y=2,62x-5,9

Doe ik dit op de juiste manier? Zo niet kunt u mij dan op de juiste weg helpen? Want ik twijfel heel erg omdat ik mijn getallen zo 'raar' vindt.

Yvette
Iets anders - woensdag 3 juli 2013

Antwoord

Je doet het in feite helemaal goed. Heb je de functie misschien onjuist gelezen?
Als je x = 4 invult, komt er Ö(21) uit en eigenlijk moet je dat niet benaderen maar ermee doorrekenen. Maar als de functie is zoals je het opschrijft, dan zijn die 'rare' getallen niet te vermijden. Meestal komen de opgaven vrij netjes uit, dus vandaar de vraag: iets onjuist overgenomen?

MBL
woensdag 3 juli 2013

 Re: Vergelijking van raaklijn opstellen 

©2001-2024 WisFaq