Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 70489 

Re: Exact van 2 grafieken de snijpunten bepalen met de assen

Ik zie dat ik een foutje gemaakt heb, het is f(x)= -3x+6/x-1=0
dus -3·2+6/2-1=0 x=2,0 en
g(x)=2x+3=0
2·-1,5+3=0
x=-1,5
Vul ik x=0 in voor de y-as dan krijg ik f(y)= -3·0+6/0-1 = 6/0 y= (0,-6)
g(y)= 2·0+3 = (3,0).
Klopt dit zo? Of doe ik iets verkeerds?

Yvette
Iets anders - dinsdag 11 juni 2013

Antwoord

Hallo Yvette,

Volgens mij vergeet je opnieuw de haakjes, bedoel je soms:

f(x)=-3x + 6/(x-1) ?

Je oplossing x=2 is goed, dus het punt (2,0) is een snijpunt met de x-as. Maar er is een tweede oplossing, dus een tweede snijpunt. Werk deze vergelijking netjes uit, dan vind je dit tweede snijpunt ook wel:

-3x + 6/(x-1) = 0

Je oplossing x=-1,5 voor het snijpunt van g(x) met de x-as is goed, evenals het snijpunt van f(x) met de y-as. Bij het snijpunt van g(x) met de y-as heb je de x- en y-coordinaten verwisseld.

Er zitten wel fouten in je notatie. De haakjes hebben we al besproken. Verder noteer je bijvoorbeeld f(y) en g(y) op plaatsen waar je f(0) en g(0) bedoelt (dus f(x) en g(x) voor x=0). Verder kom ik tegen: 6/0, maar delen door nul zal niet gaan ... Ik raad je aan om je uitwerking eens met je docent te bespreken en te vragen hoe je dit overzichtelijker kunt doen. Een overzichtelijke notatie leidt tot minder vergissingen.

GHvD
dinsdag 11 juni 2013

 Re: Re: Exact van 2 grafieken de snijpunten bepalen met de assen 

©2001-2024 WisFaq