Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn

Je hebt een grafiek
y=√x
en een raaklijn die door p (-1,0) gaat
je moet de vgl van de raaklijn bepalen die door dat punt gaat en aan de gegeven grafiek raakt.

y-y1=m(x-x1)
y=m(x+1)

afgeleide functie
y'=2x

f'(-1)= 2·(-1)
f'(-1)=-2

vgl raaklijn is dan volgens mij y=-2(x+1)

maar dit klopt niet het moet namelijk y=(x+1)/2 zijn.

kan iemand me zeggen wat ik precies verkeerd doe?

sara
3de graad ASO - vrijdag 3 mei 2013

Antwoord

De lijn y=m(x+1) gaat door P(-1,0) en raakt aan de grafiek van y=√x. Merk op dat P(-1,0) niet op de grafiek ligt.
Stel als eis dat y=√x en y=m(x+1) precies een snijpunt hebben.
Zou dat lukken?

PS
Wat is y'=2x? Dat is niet de afgeleide van y=√x. Bovendien heb je er niet zo veel aan in dit geval.

WvR
vrijdag 3 mei 2013

 Re: Raaklijn 

©2001-2024 WisFaq