Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 69715 

Re: Re: 2e afgeleide

Beste Tom,

Bedankt voor de heldere opstelling van de productregels.
Volgens mij is de afgeleide:

(2cos(2x)+2x·-2sin(2x))-(4xsin(2x)+2x2·2cos(2x))
Maar dan? Wat kan ik verder nog doen om overzicht te creeren??
Ik doe een poging:
2cos(2x)-4x sin(2x)-4x sin(2x)+4x2cos(2x)=
2cos(2x)-8x sin(2x)+4x2cos(2x)

Lijkt dit ergens op??

mvg,
Marc

Marc
Student hbo - woensdag 13 februari 2013

Antwoord

Beste Marc,

De (tweede) afgeleide is goed. Let wel op met de haakjes, het minteken 'in het midden' staat voor de haakjes van de twee termen die daarna volgen, dus als je die haakjes uitwerkt wordt de laatste term (met 4x2) negatief:
$$2\cos 2x-4x\sin 2x-4x\sin 2x -4x^2\cos 2x$$De sinussen kan je dan inderdaad samennemen en eventueel breng je $\cos 2x$ buiten haakjes:
$$(2-4x^2)\cos 2x-8x\sin 2x$$Duidelijk zo?

mvg,
Tom

td
woensdag 13 februari 2013

©2001-2024 WisFaq