Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag over het oplossen van een gebroken vergelijking

Opgave: (x2+3)/2x=x-1
het oplossen snap ik volgens de regel a/b=c $\Rightarrow$ a=bc als b= ongelijk aan 0

In de uitwerking staat op een gegeven moment x= ongelijk aan 0, maar 2x is toch gelijk aan 0?

Noud
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 6 januari 2013

Antwoord

Nee als x=0 zou zijn dan zou je links delen door nul en dat kan niet. Je stelt dus als 'eis' dat x niet nul mag zijn. Dus wat je verder als oplossing ook krijgt... x=0 is daar niet bij.

Als je x2+3=2x(x-1) oplost krijg je als oplossing x=-1 of x=3, dus niets aan de hand...

Ik heb wel nog even haakjes gezet in je opgave!

WvR
zondag 6 januari 2013

 Re: Vraag over het oplossen van een gebroken vergelijking 

©2001-2024 WisFaq