Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren nulpunten

Beste,
x4+√3x3-5x2+√3x-6 was de opgave en ben dankzij deze site tot volgende vgl gekomen.
(x2+1)(x2+√3x-6)
link: http://www.wisfaq.nl/showrecord3.asp?id=68351

Welke zijn hier de nulpunten van?
het eerste deel geeft:
x2+1=0
x=i

tweede deel is een vkv.
D=b2-4ac=51

x1,x2= (-b+/-√D)/2a
x1=-(√3+√51)/2
x2= -(√3-√51)/2

Hoe kan ik deze oplossing vereenvoudigen.
Wolfram Alpha geeft bij intikken van de opgave:
2complexe wortels
en
x=-2√3
x=√3

Alvas dank voor de hulp.

kris
3de graad ASO - zondag 9 september 2012

Antwoord

x2=-1 \Rightarrowx=i of x=-i
x2+√3x-6=0
a=1,b=√3 c=-6
D=3+24=27
x=(-√3+/-3√3)/2
Dus x=-2√3 of x=√3

(Tussen twee haakjes: als je op een antwoord wil reageren is het handiger als je het knopje REAGEER rechtsonder gebruikt in plaats van een nieuwe vraag te stellen)

hk
zondag 9 september 2012

©2001-2025 WisFaq