Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67534 

Re: Oplossen van ongelijkheden

maar hoe weet je bijvoorbeeld wanneer je de , of = moet zetten... misschien heb je het uitgelegd maar ik begrijp het echt niet.

p.s ik zit ook nu in de derde vwo dus het is een beetje onduidelijk :s

Deedee
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 28 augustus 2012

Antwoord

Hallo,

Het teken betekent "groter dan". Wanneer de waarde van x groter moet zijn dan 5, dan noteer je dit zo:

x5

Wanneer x juist kleiner moet zijn dan een bepaalde waarde, bijvoorbeeld kleiner dan 10, dan noteer je:

x10

Als je goed kijkt, zie je dat de grote opening van de tekens en aan de kant staat van het grootste 'ding', zo kan je de betekenis onthouden.
Wanneer je in het eerste voorbeeld het getal 5 en de variabele x verwisselt, dan draait het teken om:

x5 is hetzelfde als 5x
(Als x groter is dan 5, dan is 5 kleiner dan x). De variabele x is steeds het grootst, dus x staat aan de kant van de grote opening.

Op dezelfde wijze:
x10 is hetzelfde als 10x
(Als x kleiner is dan 10, dan is 10 groter dan x). Het getal 10 is het grootst, dus dit getal staat aan de kant van de grote opening.

Het teken = betekent dat aan beide zijden hetzelfde staat:
x=7 betekent: x is gelijk aan 7. Uiteraard is 7 dan ook gelijk aan x, dus je mag ook noteren: 7=x.

Is hiermee jouw vraag beantwoord?

GHvD
maandag 3 september 2012

©2001-2024 WisFaq