Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 68044 

Re: Exponentiëel functievoorschrift

Hallo,

Ondertussen heb ik deze formule ook ontdekt.
Toch kom ik niet tot een uitkomst. Hoe kan ik de formule toepassen op het vraagstuk g(1)=20 en g(3)=12?

Kyra v
Student hbo - vrijdag 27 juli 2012

Antwoord

Als je de gegeven invult in het algemene functievoorschrift dan krijg je een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden. Als je dat stelsel oplost weet je de waarden van $a$ en $b$.

$
\begin{array}{l}
\left\{ \begin{array}{l}
20 = b \cdot g^1 \\
12 = b \cdot g^3 \\
\end{array} \right. \\
\left\{ \begin{array}{l}
20 = b \cdot g \\
12 = b \cdot g^3 \\
\end{array} \right. \\
\end{array}
$

Zou dat lukken?

Een andere manier om eerst $g$ te berekenen: als $t$ toeneemt van $t=1$ naar $t=3$ neemt $g$ af van $20$ tot $12$. Dus $g^{2}=\large\frac{12}{20}$, zodat $g = \large\frac{{\sqrt {15} }}{5}$.

Invullen in $20=b\cdot\large\frac{{\sqrt {15} }}{5}$ vind je dan $b$.

Zie ook exponentiële groei en groeifactoren

WvR
vrijdag 27 juli 2012

©2001-2024 WisFaq