Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Snijlijnen of niet?

Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe en hoe het wel moet bij de volgende opgave:

gegeven:uit ac+bd volgt a=0 en b=0
a Ga na of de lijnen m en n snijlijnenzijn. Zo ja, bepaal dan de plaatsvector van het snijpunt
m: v=3c+l(c-d)
n:v=(c-d)+m(3c-d)

b ga na of de lijnen p en q snijlijnen zijn. Zo ja, bepaal dan de plaatsvector van het snijpunt.
p: v=(c+2d) +f((1/2)c-(1/4d))
q: v=(d-3c)+w(d-2c)

Uitwerkinga:3c+l(c-2d)-(c-2d)-m(3c-d)=0
snijden dus l=0 en m=0
geeft de plaats vector s=2c+d
b:(c+2d)+f((1/2)c-(1/4))d-(d-3c)-w(d-2c)=0
snijden dus f=0 en w=0
c+2d-(d-3c)=0 geeft laatsvector s=2c+d

maar dit lijkt me simpel om waar te zijn

bouddo
Leerling mbo - vrijdag 22 juni 2012

Antwoord

Alweer, je bent te slordig! In lijn n staat c-d als plaatsvector en dat verander je vrolijk in c-2d.
Daar kan dit vak erg slecht tegen!!

Uit 3c + l(c-d) = (c-d) +m(3c-d) volgt na wat uitwerken en zaken bij elkaar nemen
(2 + l - 3m)c + (1 - l + m)d = 0
Hieruit volgt nu (is namelijk gegeven!) dat 2 + l - 3m = 0 en 1 - l + m = 0.
Hieruit kun je l en m vinden en dús de plaatsvector van het snijpunt

De andere vragen gaan langs de zelfde weg.

MBL
vrijdag 22 juni 2012

 Re: Snijlijnen of niet? 

©2001-2024 WisFaq