Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67874 

Re: Vectorvoorstelling

In alle drie de gevallen komt er (1/3)(p+q+r) uit, alleen nog even de vraag waarom moet je t of mof l etnz hier 2/3 kiezen ? heeft dat te maken dat de plaatsvectoren vanuit p,q en r elkaar opheffen in het zwaartepunt??

bouddo
Leerling mbo - woensdag 20 juni 2012

Antwoord

Die waarde 2/3 zit 'm in die verhouding 2 : 1 waarin het zwaartepunt de zwaartelijn verdeelt.
Je hebt gezien dat t = 0 het punt R opleverde en t = 1 het punt M.
En omdat RZ het 2/3 deel van RM is, nam ik t = 2/3.

Maar een vectorvoorstelling kan vele gedaanten aannemen!
Als je de zwaartelijn MR had vastgelegd door v = m + t(r - m), dan levert t = 0 punt M op en t = 1 juist punt R. In dat geval moet je t = 1/3 nemen om in het zwaartepunt te komen.

MBL
woensdag 20 juni 2012

©2001-2025 WisFaq