Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een wortelvergelijking oplossen

Ik heb de volgende vergelijking geprobeerd op te lossen:

$\sqrt{}$(x+5) = x − 1
($\sqrt{}$(x+5))2= (x $-$ 1)2
x + 5 = x2 $-$ 2x + 1
x + 5 $-$ (x2 $-$ 2x + 1) = 0
x + 5 $-$ x2 + 2x $-$ 1 = 0
-x2 + 3x + 4 = 0
x2 $-$ 3x $-$ 4 = 0
x2 $-$ 3x $-$ 4 = 0
(x + 1)(x $-$ 4) = 0
x = -1 of x = 4

Maar als ik grafieken teken van het de linkerkant en de rechterkant van de vergelijking apart dan zie ik maar één snijpunt.

Waar maak ik een fout?

Robert
Leerling mbo - vrijdag 25 mei 2012

Antwoord

Leuke vraag! Als je x=-1 invult in de vergelijking waarmee je begon dan is dat geen oplossing:

√(-1+5)=-1-1
√4=-2
2=-2
Nee dat klopt niet!

Hoe dat kan? Als je bij wortelvergelijkingen links en recht kwadrateert dan kan het zijn dat je oplossingen creëert die er niet zijn.

-2 is niet gelijk aan 2
Maar (-2)2 is wel gelijk aan 22.

Bij het kwadrateren in de tweede regel maak je van x-1 juist (x-1)2. Dus mogelijk maak je van een negatief getal een positief getal. Maar dat klopt niet.

Als je x=-1 invult in x + 5 = x2 - 2x + 1 zul je zien dat het wel klopt.

In het algemeen moet je bij wortelvergelijkingen altijd achteraf de oplossingen controleren! Je doet dus niets fout, behalve dan dat je achteraf wel even je oplossingen moet controleren.

Hopelijk helpt dat.

Zie ook 5. Wortelvergelijkingen oplossen

WvR
vrijdag 25 mei 2012

 Re: Een wortelvergelijking oplossen 

©2001-2024 WisFaq