Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren met cilinder coordinaten

Hallo, ik heb een vraag betreft de volgende opgave.

Oppervlakte S wordt beschreven met drie oppervlaktes namelijk:

Top : z = 4-4x2-3y2 (1$\leq$z$\leq$4)
Wand : x2+y2 =1 (0$\leq$z$\leq$1)
Bodem : z = 0

het vector veld luidt: F = (yx)i - (0,5y2)j + zk

Bereken $\int{\int{}}$F $\bullet$ NdS van de top

Als ik de wand en de bodem bereken dan moet dit gelijk zijn aan de top aangezien deze makkelijker te berekenen zijn.

Alleen snap ik niet zo snel om hier over te gaan naar cilinder coordinaten en deze te parametriseren.

Groet,

Mauric
Student universiteit - dinsdag 10 april 2012

Antwoord

Ik neem aan dat er moet staan 4 -3x2 - 3y2, anders sluit de top (een stuk paraboloide) niet aan op de wand (een stuk cylinder).
Maak een schets!

Je kunt nu de divergentiestelling gebruiken:

div F = Fx + Fy + Fz = y -y +1 = 1, dus

$\int{\int{}}$ F.N dS = $\int{\int{}}$top F.N dS + $\int{\int{}}$wand F.N dS + $\int{\int{}}$bodem F.N dS = $\int{}\int{}\int{}$ div F dV = inhoud van het door S omsloten lichaam = V

dus $\int{\int{}}$top F.N dS = V - $\int{\int{}}$wand F.N dS -$\int{\int{}}$bodem F.N dS.

De inhoud V kun je vrij eenvoudig uitrekenen (integreer z = 4 -3x2 - 3y2 over de grondcirkel op de bodem).

Beide dubbelintegralen kun je ook eenvoudig berekenen via de parametriseringen:

cylindervormige wand: (x,y,z) = (cos j, sin j, z) (0$\leq$j$<$2$\pi$, 0$\leq$z$\leq$1).

platte bodem: (x,y,z) = (x,y,0) (..., hier N=(0,0,-1) dus F.N = -z = 0).

hr
donderdag 12 april 2012

 Re: Integreren met cilinder coordinaten 

©2001-2024 WisFaq