Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 66819 

Re: Re: Particuliere oplossing nulpunten

Hoi Tom,

Waar ik tegen aan loop is simpel gezegd het oplossen van de vergelijking in de staart van de vraag.
bv ik houd over van de vergelijking:ÿ+ý-2y

-A cos(x)-B sin(x)-A sin(x)+B cos(x)- 2(A cos(x)+B sin(x)= 10 cos(x)

Als antwoord wordt gegeven -3a-b = 0 en a-3b = 10
welke stappen worden ondernomen om tot dit antwoord te komen, als ik het vereenvoudig houdt ik over:
-3A cos(x)-3B sin(x)-A sin(x)+ B cos(x)= 10 cos(x)

ik kan hier geen vergelijking opstellen zoasl in het antwoord,..

Mauric
Iets anders - dinsdag 31 januari 2012

Antwoord

Beste Maurice,

Het is niet zo handig om die opgaven door elkaar te laten lopen, maar ik zal het met deze tonen. Je hebt dus:

-3Acos(x)-3Bsin(x)-Asin(x)+Bcos(x) = 10cos(x)
-3Acos(x)+Bcos(x)-3Bsin(x)-Asin(x) = 10cos(x)
(-3A+B)cos(x)+(-A-3B)sin(x) = 10cos(x)

Identificeer nu de coëfficiënten van cos en sin links en rechts; dan moet: -3A+B = 10 en -A-3B = 0.

Dat levert A = -3 en B = 1, een correcte particuliere oplossing is dus y = -3 cos(x) + sin(x).

Als er een ander stelsel in je modelantwoord staat, hebben ze daar misschien A en B anders gekozen? Of er staat een fout in de uitwerking...

mvg,
Tom

td
dinsdag 31 januari 2012

©2001-2025 WisFaq